Zašto bas igracke od kartona?

Želite da se vaše dete lepo provede, zabavi, ali i nešto nauči?

DečijeIgraonice.net nude svakako dobru zabavu, ali u trenucima kada je izlazak iz kuće zbog nekog razloga onemogućen, evo puno primera kako kartonske kutije mogu da se pretvore u igračke te postanu adekvatan vid zabave i nezaboravne igre!

Dvorac od kutija

Jednostavno naslažite kutije različite veličine jednu na drugu i izrežite otvore: napravite prozore, vratanca i kulu tako što ćete karton presavijati, preklapati i lepiti da bude oblika kupe.

Devojčice posebno će obožavati da se igraju, da ulaze i izlaze iz dvorca sa svojim lutkicama! Kako još možete napraviti celi dvorac za tako malo novca? Zabava sa kutijama je zaista toliko kreativn akcija i zabava da ćete vrlo brzo umeti napraviti i autobus, autić, pa čak i vozić sa par vagona.

Štala za životinje u koju se može ući

Malena štala napravljena za prvu rođendansku zabavu na temu farme može biti pun pogodak! Belom farbom ofarbajte i nacrtajte vrata, onako da izgledaju da su napravljene od dasaka, nalepite neku drškicu od čvrstog kanapa ili plastike, na prozore nalepite plastično cveće suncokreta ili nekog drugog livadskog suvog cveća. Krov obojite braon bojom da izgleda kao crep.

Na unutrašnje zidove kutija nalepite slike životinja koje god nađete. Dete će biti oduševljeno da uđe unutra i razgleda šarene slike. Pored “štale” ili “ambara” poslažite velike plišane igračke – konjića, ovcu, prase ili neku drugu životinjicu za potpuni ugođaj.

Toaletni stočić ili salon za šišanje

Sve što vam treba za frizerski salon za devojčice je kartonska kutija, dosta lepka, nekoliko tvrdih kartona, šarena tkanina, trake. Podignite gornji deo kartonske kutije (deo koji će držati ogledalo) i njegov zadnji deo pričvrstite dobro kakvim debljim kartonom da biste na njega zalepili neko lagano ogledalo jakim lepkom.

Da bi čvršće stajao na deo sa ogledalom prilepite dva ravna komada debelog kartona, a jedan takođe zalepite i na sam toaletni stolić za pribor. Ivice samog „stočića-kutije“ nečim zaoblite, kako bi stočić imao onaj mekani oblik bez oštrih ivica, a onda celu skalameriju presvucite nekom crvenom ili jarko ružičastom tkaninom.

Donji deo stalka obložite komadom na primer bele čipkane tkanine (da sakrijete rupu za odlaganje pribora za „frizeraj“). Na kraju ukrasnim trakama ukrasite ceo stočić, nekim cvetićima, ukrasima raznim i potrebnim stvarčicama za ulepšavanje (češljići, karmini, labela, parfem….)

Gusarski kostim / brodić

Ko bi rekao da i gusarski brod / kostim može da se napravi od kutije kartona? Treba vam još i malo boje, plastični nakit i po koji plastični novčić. Brod oblikujte od velike kutije; za jarbole dobre su velike kartonske cevi i tube (raspitajte se u knjižarama, farbarama ili gde prodaju tapete). Zastave napravite od belih krpa za sudove.

Povežite kanapom jarbol sa zastavicama pa ih zalepite za „katarku“ brodića. Mač može takođe da se iseče od kartona. Detalje nacrtajte sprejom u boji. Dete može ovaj „brodić“ obući kao kostim ili brodić napravite za igru u dvorištu ili u sobi, pažljivo rukujte sa „brodom“ jer je veoma nežne strukture.

Kovčeg s blagom napravite od kartona, samo obojte ivice kutije i poklopac kutije, nacrtajte sve detalje da izgleda kao pravi kovčeg s blagom. Po dnu prospite malo pravog peska i školjki koje možete pričvrstiti lepkom, ali i plastične novčiće i nakit. Detalje na „sanduku s blagom“ možete slobodno iscrtati sprejom u boji.

Dakle, za gusarski brodić i sanduk s blagom potrebni su vam pored dve velike kutije, boja u spreju, plastični nakit i novčići, lepljiva traka, kanap, kartonske cevi (ili kakve druge imate u kući) možda i plastične uspete da uglavite i pričvrstite na brodić kao jarbol.

Frižider od kartonske kutije

Napravite ovaj sjajan frižider sa zamrzivačem i deca će se satima igrati sa uživanjem!

Sve što vam treba od materijala: kutija malo drugačijeg oblika od ove za pakovanja, probajte naći kutiju pravougaonog oblika, baš oblika frižidera, ako ne onda jednu manju kutiju stavite na veću i zalepite ih lepkom da ne padnu; skalpel, makaze, nož, pištolj za lepak, debeli kanap.
Postavite manju kutiju na vrh veće kutije, tako da je vrh veće kutije iste dužine i širine kao osnova manje; ojačajte sastav lepkom.

Pregrade napravite lepkom od dva parčeta kartona. Skalpelom izrežite gornje, donje i desne ivice  prednjeg dela svake kutije kako biste napravili vrata frižidera i gornjeg dela zamrzivača. Izrežite dve rupe na vratima, otprilike šest centimetara. Provucite deblji kanap kroz rupe kako bi dobro vezali drške.

Autobus

Kartonska kutija se može transformisati u pravi mali autobus za lutke i ostale plišane prijatelje vaše dece. Izrežite prozore i vrata i napravite mala sedišta za putnike/igračke, sedište za vozača i kontrolnu tablu sa kartonskim komadima. Dete može samo da zalepi deliće šarene tkanine na autobus, a sedišta da napravi od preklopljenih kartončića i malih kutijica od lekova ili čokolade.

Ne zaboravite registarske tablice!

Ako uspete, nađite male točkiće pa ih pričvrstite na donju stranu kutije sa jačim lepkom. Fiksirajte deblju osnovu od kartonska jer točkići ne mogu nositi težinu autobusa.

Za kraj evo i par trikova za nas odrasle: od kutije za jaja napravite kutijicu za konce, od kutije za cipele napravite odličnu kutiju za kabliće od svih punjača u kući, a od neke plitke čvrste kutije napravite organajzer sa papirima, pravi mali registrator sa uzdignutim obaveštenjima i graničnicima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Radi sigurnosti: *