Učim, dakle postojim

Od kako je sveta i veka učenje predstavlja proces koji zajedno sa civilizacijom napreduje, razvija se, gotovo uporedo evoluira ali u nekim momentima čak i nadmašuje ljudsko postojanje, odvaja se i živi paralelno svojim tokom, kao posebna filozofska živa kategorija.

učenje
učenje

Kako o učenju oduvek i govorimo kao o pojmu koji je nerazdvojiv od čoveka i ovde ćemo pokušati da se domognemo  odgovora na šta je sve učenje uticalo ali i šta je sve uticalo na učenje pa je ono postalo sastavni proces , nekad važniji i od ishrane.

Znanje,  intelektualna artiljerija

Ne postoji bolji način da se zaštitite nego znanjem. Neznanje, kažu, rađa strah a strah, dalje, nasilje. Dobroupućeni, učeni,obrazovani često mogu zloupotrebljavati znanje ali svakako intelektualna defanziva počiva na dobrosavladanim principima učenja. Da li bi se još praistorijska zaključivanja kako paliti vatru,kako napraviti zaklon i prezimiti zimu mogli svrstati u učenje još uvek se dosta polemiše. Ako ništa drugo ti prvi pomaci u putu ka savremenom čoveku činili su da se napravi temelj učenju, onakvom kakvo je danas.

Možda se u vezu mogu dovesti i Pavlovljevi eksperimenti i učenje uslovljavanjem, ali reklo bi se da je čovek davno prevazišao principe refleksnog učenja i upravo proesom „mišljenja“ uznapredovao u intelektualno nadmoćniju vrstu. Uči se praktično od najmlađih dana. Ispitivanja tvrde da se učenje jezika odvija još u prenatalnim fazama, pa dete već pri kontaktu sa svetom nije“tabula rasa“, već ima savršenu osnovu za jezik kojim je komunicirala majka.

Učenje motoričkih sposobnosti, učenje govora, učenje čitanja i pisanja, sve su to samo početni elementi u životnoj azbuci učenja koja neometano teče do poslednjih dana.

Može se govoriti i o kolektivnom učenju, ono predstavlja učenje vrste,  svojevrsnu filogenezu. Razvoj vrste sigurno je u poslednjim vekovima na najvišem stupnju do sada. Upravo zahvaljujući učenju dolazilo je i do tehnoloških revolucija, razvoja građanstva pa je dvadeseti vek po ubrzanom postupku doveo do kulminacije kolektivnog učenja. To plodno tle bilo je razlog napredovanja nauke. Institucionalno učenje dovelo je do toga da se individualci uvedu u poseban šablon učenja ali i da se poveća broj učenih i školovanih ljudi. Divergentno mišljenje, pak, po sudovima stručnjaka, bolje se i kvalitetnije razvija ukoliko se sa institucionalnog učenja pređe na alternativno učenje.

U harmoniji učenja

O učenju su mnogi govorili sentence koje su se zacementirale kao životni postulati. „Život uči one koji ga proučavaju“ kaže Kljuljev.  Stalna posvećenost učenju i proučavanju svakako će Vam se dvostruko vraćati jer učenje nije jednosmeran proces. Mnogi zaziru od učenja i teže idealnim uslovima za proučavanje novotarija neznajući da upravo spontano učenje pruža najviše rezultata. Posvećeno učenje doprinosi obrazovanju i za takvo je učenej zaista potrebno obezbediti određene uslove.

Nedostatak sna i pospanost su opasnost za učenje
Nedostatak sna i pospanost su opasnost za učenje

Umorni, neispavani, iscrpljeni od posla zaista smo manje produktivni i pamćenje nam je svedeno gotovo na minimum. Važnost sna pri učenju je velika a psihologija je ispitala i spavanje kao segment života koji igra presudnu ulogu u oživljavanju sećanja i pamćenju. Davno zaboravljene uspomene u podsvesti često mogu da naiđu i kad im se ne nadamo. Spavanje u  procesu pamćenja  igra, dakle, važnu ulogu pa je tako važno i kako spavamo.

zabrinuti student
zabrinuti student

Prema  istraživanjima  deca bi za pravilno funkcionisanje morala da spavaju  do 9 sati dnevno dok se ta granica pomera  pa je odraslim osobama 8 sati sna potrebno. Ipak, gradska vreva, svakodnevne obaveze, često nam ne dozvoljavaju ni da namestimo posteljinu a već smo na nogama. Optimalan san od 6 sati u uslovima kakvi vladaju danas više je nego dovoljan ako uzmemo u obzir i popodnevnu dremku. Dakle, mislite ne potcenjujte jastuk, krevet i posteljinu. Čvrst i miran zlata vredi, a pored udobnog jastuka, kvalitetan dušek i posetljina to obezbeđuju. Razmestiti čistu posteljinu, ugasiti svetla, telefon, televizor i odspavati šest sati u kontinuitetu odraziće se pozitivno na pamćenje a samim tim i na proces učenja i društvene korisnosti.

Učim dok sam živ

Neko nekada davno reče da se obrazovanje ne završava kada se završi škola. Upravo je škola prvi stepenik u učenju a samim tim i u obrazovanju. Nauka iz dana u dan narpeduje, pobija prethodne teorije, ustanovljuje nova pravila, saznaje nove istine. Iz tih razloga i učenje mora da se tretira upravo kao živo biće.

učiti i samo učiti
učiti i samo učiti

Učenje napreduje, razvija se, nadograđuje i često reprodukuje, prenoseći se sa generacije na  generaciju.  Stalni razvoj učenja je upravo i doveo do toga da se ubrza do beskonačnosti te da se istina iz veka u vek, iz godine u godinu, iz dana  u dan nadograđuje i dobija na značaju. Upravo je istina ono što se kontinuiranim učenjima pojedinaca ali i kolektiva istančalo i izdefinisalo kao najneopipljiviji ideal kome čitava civilizacija teži.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Radi sigurnosti: *