Studentski grad – Krakov

Krakov je grad koji u poslednje vreme postaje sve popularnija destinacija mladih ljudi, pogotovo među studentima, što kroz razna party putovanja u kojima studenti uživaju, što kao mesto na karti Evrope koje bi svako, a pogotovo mladi i obrazovani ljudi, trebalo da posete.

Poljski dragulj, Krakov, koji leži na reci Visli spoj je kulture, istorije i živahnog modernog života, što u bukvalnom smislu karakteriše život mladog čoveka, pa je to i značajan razlog zbog kog bi trebalo da posetite Krakov. Negujući tradiciju još od 7. veka kada je Krakov nastao na brdu Vavel, postao je najznačajniji grad u svojoj regiji, što je bilo potvrđeno više puta kroz istoriju. Tokom istorijskih perioda koji su se smenjivali i brojnih promena granica ove, nekako uvek „prve na udaru“ evropske države, kroz sukobe i ratove, Poljska je menjala svoje glavne gradove, među kojima je ulogu prestonice poneo i Krakov u više navrata. Tako je, Krakov bio prestonica ne samo Poljske, već i Litvanije u vreme zajednice ove dve države u 16. veku.

Pored toga što je industrijski i administrativni centar regije, slobodno se može reći da je Krakov i obrazovni centar Poljske, kao grad koji poseduje jedan od najstarijih svetskih univerziteta – Jagelonski univerzitet. Jagelonski univerzitet u Krakovu je nastao 1364. godine, za vreme vladavine Kazimira III Velikog, kada se nazivao „Krakovska akademija“, i drugi je najstariji univerzitet u centralnoj Evropi, posle Karlovog univerziteta u Češkoj. Istorija Jagelonskog univerziteta u Poljskoj je impozantna, a sama činjenica da je kraljica Jedviga poklonila celokupan sopstveni nakit u razvoj ove akademije, govori o svesti i provećenosti poljskog naroda, još u 14. veku. Na ovom univerzitetu su studirali mnogo svetski umovi, a mogućnost studiranja u Krakovu, na Jagelonskom univerzitetu, danas imaju i srpski student.

ŠTA POSETITI U KRAKOVU?

Krakov možemo još nazvati i „riznicom znamenitosti“, od kojih se Stari grad, odnosno istorijski centar Krakova nalazi na listi svetske kulturne baštine od 1979. Ovakav podatak govori za dovoljno za sebe, pa kao centar umetnosti, Krakov poseduje čak 28 muzeja od kojih je najznačajniji Narodni muzej sa vrednim delima poljskog slikarstva uz brojna svetska umetnička dela koja oduzimaju dah svima, a ne samo slikarima i studentima slikarstva. Zaključuje se da Krakov pruža puno toga i za svakoga po nešto, pa tako ljubitelji istorije mogu posetiti Kraljevski zamak na Vavelu, koji očarava svojim autentičkim izgledom i staru jeverejsku četvrt sa sinagogama, a između ostalih i Sinagogu Remuh, dok su tu za ljubitelje umetnosti i brojna pozorišta (Narodno pozorište, pozorište Bagatela itd.) ili u krajnjem slučaju sam duh krakovskog života koji na mnoge ostavlja jedinstven utisak. Rudnik soli Velička, u koji se silazi na dubinu od čak 100m, uz čuveni nacistički logor Aušvic, koji se nalaze u neposrednoj blizini Krakova takođe su čest izbor turista iz Srbije pri obilasku Poljske.

Zanimljivi ugostiteljski sadržaji i diskoteke su posebno primamljivi mladima, pa je Krakov kao spoj modernog i tradicionalnog pravi studentski grad – i uvek dobar odabir za studentska putovanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Radi sigurnosti: *