Školstvo je na rubu provalije!

Školstvo je na rubu provalijeŠkolstvo je danas na samom rubu provalije. Izvinite na grubim rečima ali po mnogim parametrima je tako. Nema više mesta optimizmu niti nadanju, ne sme se pomerati u stranu i odlagati ova društvena kataklizma, dolazi vreme kada se moraju učiniti ključni potezi ka ostvarivanju boljeg obrazovanja dece, a samim tim sutra kvalitetnijeg društva. Sve više se na osnovno i srednje obrazovanje gleda sa dozom podsmeha i omalovažavanja, to je represivni proces nametnut mladom čoveku bez njegovog pitanja. Ovo je slika koja se polako usvaja i dobija legitimitet masa, čista osuda obrazovanja, „muka“ i ograničavanje slobode deteta. Moralu je dozvoljeno da se realativizuje, ko kako ga doživljava tako se i ponaša. Ali da li je to dobro? Da li neko ko nema iskustva i elementarnog zananja može da donosi ključne odluke o sutrašnjici i napretku, kako o svom tako i o obrazovanju drugih? Da li se sme ostaviti dete bez proverene i pravilne intervecije u odrastanju: u oblikovanju njegovog karaktera, ophođenja sa drugima, posebno poštovanja starijih, itd.?

Smelo ćemo reći: Sistem obrazovanja je krenuo u regresiju, kao da se vraćamo primitivnom uređenju i poimanju stvari i dela, dok se misaoni proces počinje svoditi na instiktivnost i čula, čoporskoj zajednici gde vlada zakon jačeg. Generacije su ugrožene, mladi ne znaju put kojim da krenu, što ih čini lakim plenom „savremenih grabljica“-poroka. Mladi lakše no ikada se mogu danas naći u duhovnom ropstvu i okultizmu, šablonu života prikazanog u medijima i podržan od strane trend-idola, lažnog morala i nebrige ka drugima, amputiranog rasuđivanja i nemoći da se izvrši samospoznaja-put svakog pojednica ka sreći! Stvara se ambijent u kome se mnogi ponašaju destruktivno, sistem u kome se ne reaguje po pojavi uzroka već leče posledice.

Istraživanja pokazuju da ogroman broj dece konzumira zabranjene droge, dok je broj koji konzumira alkohol i cigarete još veći (brojke ostavljamo zvaničnicima da ih objave). Činjenice pokazuju, a možemo ih videti na svakom koraku: porast maloletničke delikvencije, nasilje na ulici, nemoralno ponašanje, lenjost i ljubomora, itd. Glavni uzrok leži u degradaciji porodice, poremećenog odnosa roditelj-dete, nedostatka roditeljske brižnosti i ljubavi. Na žalost i škole su uvučene u celu tu degradaciju mladih. Bar tamo da se nešto ispravi ono što se kod kuće naruši. Primetimo samo za koliko se promenio odnos nastavnik-učenik: Dopištena je samovolja učeniku i lažna sloboda na časovima! Zar NET nije pun snimaka maltretiranja nastavnika od strane učenika, kabadahijsko ponašanje pojedinaca, njihovo vređanje i povređivanje vršnjaka, likovanje nad slabim, jasno vidljivo zlo u mladom umu? Da tragedija bude veća, to je danas deci prikazano bez osude, kazne, društvo tiho i prećutno prelazi preko toga, ne sprečavajući dalje napredovanje sunovrata omladine. Na žalost, loše izaziva loše, te su i neki nastavnici postali neprimerni i grubi.

Zato, vratimo se moralnim načelima, postavimo porodicu u centar društvenog izbavljenja, menjajmo karakterne navike, vratimo se vrlini i dobroti! Prema hebrejskom obrazovanje znači posvećenje, tj. posvetiti je ista reč i za obrazovati. Zar to dovoljno ne ukazuje na jasnu vrednost obrazovanja?


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Radi sigurnosti: *