Škola za buduće mame

Odgovorno roditeljstvo počinje ne sa rođenjem bebe i ne sa njenim dolaskom u roditeljski dom, već i adekvatnim pripremama budućih roditelja za ovaj važni životni zadatak još pre dolaska novog člana porodice na svet.

Stoga se danas jako puno pažnje posvećuje edukovanju budućih roditelja i njihovom blagovremenom upoznavanju sa svim bitnim pitanjima vezanim za trudnoću, za sam čin porođaja i za adekvatnu negu bebe i brigu o njoj.

Osim tradicionalnih institucionalnih savetovališta za buduće mame pri domovima zdravlja, u današnje vreme postoje i specijalizovane ustanove koje se bave pružanjem zdravstvene nege i pomoći građanima različite starosti i zdravstvenog stanja i u okviru toga i pružanjem raznih vrsta usluga i samim trudnicama, od savetovališta i priprema za porođaj, preko patronažne službe do nege bebe, kao i specijalizovane klinike za buduće mame i bebe. Neke od njih  nude i mogućnost za idividualnu obuku i savetovalište u kući za trudnice.

A moderna tehnologija, internet pre svega, omogućila je i postojanje online savetovališta, kako za trudnice, tako i za novopečene roditelje, koji preko imejla ili neke mobilne aplikacije (Viber na primer) svakodnevno i bukvalno 24 sata mogu dobiti potrebne savete, informacije i podršku.

Psihofizička priprema buduće mame za porođaj

Savetovalište za trudnice je bukvalno prava mala škola za buduće mame, čiji program je usmeren ka   njihovoj psihofizičkoj pripremi za porođaj. Namera i ideja su da se trudnice potpuno pripreme, kako za sam čin porođaja, tako i za prve dane sa bebom u kući, u fizičkom, ali takođe i u psihičkom smislu, budući da i sama trudnoća, kao i porođaj i nega bebe donose dugačak niz nepoznanica, nedoumica i strahova, najpre buduće mame, ali i oca deteta.

Psihofizičkim pripremama se, u stvari, trudnica kao buduća mama osposobljava za aktivno učestvovanje u samom činu porođaja, a sve što se uči u ovoj, možda i najspecifičnijoj školi na svetu, usmereno je ka tome da kroz sam taj čin prođe, zajedno sa bebom, na što je moguće bezbolniji i lagodniji način.

Zadatak akušerskog tima je, stoga, da budućoj mami pruži sve potrebne informacije, pomoć i podršku, kao i da je adekvatno pripremi za to da i ona i beba kroz ovaj proces prođu sa što manje stresova i trauma, kojima je neobaveštena trudnica vrlo često podložna, opterećujući se najčešće nepotrebnim strahovima i dilemama, kao posledicama neizvesnosti koja je čeka.

Tim akušera – ginekolozi, ginekološko-akušerske sestre i fizioterapeuti, u školi u koju se ne nose knjige, pruža budućim mamama teoretsko znanje kroz informacije o svemu što bi trebalo i što žele da saznaju o trudnoći i o porođaju. Najpre, kako da o sebi najbolje vode računa tokom trudnoće, počevši od pravilne higijene, nege zuba i kože koji su u ovom periodu posebno osetljivi i podložni promenama, pa sve do pravilne i zdrave ishrane, čije je pravilo da “sada mora da jede za dvoje” često banalizovano do te mere da može uzrokovati i velike probleme i trudnici i bebi.

Početne lekcije u školi za trudnice

 

U savetovalištu za trudnice, bilo da je reč o zajedničkoj edukaciji grupe budućih mama, bilo da je u pitanju individualna priprema u kućnim uslovima, one bivaju upućene u sve ono što ih očekuje tokom samog porođaja, od prijema u porodilište do samog čina dolaska bebe na svet.

Trudnice  dobijaju informacije o tome šta su prvi znaci samog porođaja i kako bi trebalo da se ponašaju kada pukne vodenjak ili počnu kontrakcije, kako njih savladati, šta treba znati pre polaska u porodilište i kako se treba ponašati tokom samog porođaja, kako bi i same sebi i bebi omogućile da on traje kraće i da protekne lakše. Kao i tome kako da na pravilan način brinu o bebi (poseban naglasak je na nezi pupka i pravilnom dojenju) i naravno o sebi kod kuće, budući da rana od porođaja i grudi (bradavice) zahtevaju posebnu negu. I naravno, kako da se pravilno hrane kao porodilje.

Praktični deo školice za buduće mame obuhvata fizičke vežbe koje im omogućuju da svoje telo pripreme za porođaj.

Ovakvom edukacijom trudnice stiču veće samopouzdanje, uspevaju da eliminišu ili značajno ublaže onaj enormni strah kojim su opterećene mnoge, a naročito one koje prvi put rađaju.

Pohađanje škole za buduće mame počinje između 24. i 26. nedelje trudnoće. Potrebno je da svaka trudnica priloži izveštaj lekara, kako bi se odredile fizičke vežbe koje mogu da rade, budući da se u rizičnim trudnoćama izuzimaju vežbe napinjanja. U slučaju da je trudnica pod terapijom, za nju se određuje poseban nivo vežbi, ukoliko je i to moguće.

Škola za trudnice, odnosno savetovalište u kojem se pripremaju za porođaj, koncipirano je tako da se one upoznaju s kontrakcijama i mehanizmom porođaja, vežbaju tehnike disanja, a rade – sem pomenitih izuzetaka koje koriste terapiju, kondicione vežbe namenjene trudnicama i vežbe mišićne relaksacije i napinjanja, koje su usmerene na trbušne i međurebarne mišiće i na mišiće karličnog dna i na veću pokretljivost zglobova karlice.

Program je tako kocipiran da se tokom trudnoće povećava broj dana tokom kojih buduća mama vežba (do 34. nedelje dva puta, a zatim tri puta nedeljno), a sa vežbama napinjanja počinje se u 36. nedelji.

Iskustva: vek je  kao prvi put

 

Mame koje su prošle kroz savetovalište za trudnice, odnosno one koje su se uz pomoć stručnjaka edukovale i pripremile za ono što ih čeka u porođajnoj sali, posebno ističu značaj svih dobijenih informacija i naučenih vežbi, kao i svih ostalih elemenata pripreme za porođaj, i to bez obzira čak i na to koliko su se puta porađale. Naprosto, kada još jednom prođu kroz sve to “gradivo”, bivaju smirenije, a vežbe disanja su im od izuzetne pomoći onda kada kontrakcije počnu, jer znaju kako da se ponašaju i kako da kontrolišu svoje telo dok ne stignu do porodilišta i dok ne krene sama faza porođaja.

To je upravo ona kondicija koja se stiče pravilnim vežbama rađenim u kondicionom delu škole za buduće mame, gde se uz vežbe za sticanje kondicije rade i vežbe za jačanje mišića čitavog tela, kao i vežbe relaksacije – trudnica nauči da upravlja svojim telom (neka vrsta joge) i da se opušta, budući da je kod samog porođaja veoma važno da svi mišići miruju i da što više kiseonika stigne do materičnog mišića i do bebe.

Škole za trudnice su postale popularne u poslednjih dvadesetak godina i za većinu budućih mama one su potpuno normalan sastavni deo puta koji prođu do samog porođaja, ne oslanjajući se na ono zastarelo i ponegde i dalje uvreženo stanovište da se i ne vredi pripremati za nešto što je neizvesno i nepredvidivog toka ili, pak, na mišljenje da se porođaj oduvek odvijao na isti način.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Radi sigurnosti: *