Paklena kuhinja iz naseg ugla

Mada nismo pobornici mas medija, ipak jedna emisija nam je dala ogromnu inspiraciju. Zahvalni smo Saši Mišiću na TV serijalu „Paklena kuhinja“, iako  spada u grupu Reality Show-a, među mnogim kritičarima jako negativno kritikovanih. Ali u ovom slučaju je totalno drugčija slika prikazana ljudima, nećemo reći gledaocima, jer se duh koji nosi taj perfektni kuvar prevazilazi granice dejstva te prelepe profesije. Sam kuvar je uhvatio jednu nit koja je nama svima potrebna, a to je entuzijazam i optimizam u radu, nužnost profesionalne edukacije i opšteg obrazovanja! Pokazao nam je da nema reči „ne može“ i „nemoguće“ nema u poslu. „Sve se da popraviti“, kako to on ume da kaže. Svojom upornošću i jasnim ciljem kao da počisti sve nedoumice u uspeh projekta-preporoda bilo kog restorana ili kafane. Ako to prenesemo na posao koji radimo, videćemo da je ova uzrećica itekako primenjiva i u našem slučaju, ali da ponekada nemamo jednostavno snage ni volje da učinimo to.

Ono što je inspiracija ovog teksta jeste par njegovih rečenica: „Morate da učite da slušate!“,  „Morate da se menjate!“, „Morate da napredujete!“. Očigledno da je Nemačka radna disciplina i preciznost ostavila upečatljiv trag u njegovom odrastanju i obrazovanju, kao i bogato internacionalno iskustvo. Visoka profesionalnost je ono što pokazuje savremenom našem čoveku, ključ uspeha u bilo kojoj profesiji. Pored toga, sama edukacija, kako i sam često kaže, uvek je prisutna, uvek dograđuje sebe i obođaćije svoj kulinarski zanat, ali i obogaćije svoju ličnost. U svom poslu je maštovit, još jedna karika koja se izgubila među mnoge naše ljude. Upućije nas da trebamo prihvatati dobre ideje i da naučimo slušati, osluškivati, da svemu novome ponekada damo i lični doprinos ka višoj lestvici kvaliteta. Zar to ne treba primeniti svuda?


Još jedna nit koja se prožima u svim emisijama jeste poruka da svako mora da se prene iz ustajalosti i da počne da se usavršava. Skoro svuda je zaticao na statičnost i sumnjičavost, otpor koji očigledno nas na Balkanu izuzetno krasi. Ali, brzim rotacijama i smernim postupcima ukazuje na greške ne samo osoblja, već celog društva, duboko ukorenjene skoro u celom društvu. Jednom je pitako kuvare kako su učili u školi tretan sa mesom na dasci. Detalji nisu bitni ali prvo, i na tome smo mu jako zahvalni, ukazao na važnost škole i obrazovanja, a drugo da svako znanje mora da prođe proces kritičke obrade u saznanje. Tu se dala videti poruka svim našim učenicima, studentima, i onima koji se služe on-line učenju, da bez razmišljenja i sveobuhvatne analitike neće se otići daleko. I na tome mu hvala!

CUISINE food

CUISINE food

Na kraju, mada se kvalitetu ne može tek tako dati kraj, moramo istaknuti Sašinu, neka nam oprosti na direktnosti, težnju da se u ljudima probudi potreba za stvaranjem! Potencira na tome, ponekada direktno ponekada obavijeno u „sarme“, ukazujući da se uspeh može izgraditi samo  kroz rad, disciplinu, i bogatim znanjem i iskustvom. Kulinarstvo otvara mnoga vrata za samoizražavanjem, to je poruka koju nam daje, a u širem kontekstu, da kroz stvaranje pronalazimo sebe. Tako se, u svakoj emisiji ta magla koja uvek je oko nas raziđe, nestane, i sve postaje lako. Da ali ako se promenimo i čujemo poruke koje svi znamo ali ih se ne pridržavamo.

 

Još jednom Saši HVALA, i dobrošli na savršen obrok!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Radi sigurnosti: *