Novi model obrazovanja

novi model obrazovanjaEvo, prošlo je 11 godina od petooktobarskih promena, gledam iz ove perspektive da li se nešto  pomenilo na polju obrazovanja.

Definitivno nije. Kreće kampanja za izbore 2012, fakulteti opet postaju arene političke borbe, na žalost. Umesto da se gaji naučna misao sve se više katedra pretvara u poprište tračeva i vremenski lokalnih društvenih dešavanja.

Da li se izvršila reforma obrazovanja. Definitivno nije. Planovi možda su usaglašeni sa evropskim, al` nivo i transfer aktuelnih znanja je redak. Zavisi samo od entuzijazma pojedinih profesora. Zastarela i prevaziđena gradiva su i dalje dominantna, nikako se ne da promena dođe i ovde. Učenje se doživljava kao represija a ne vrlina, gorčina a ne milina, obaveza a ne slobodna volja.

Da li postoji strategija u obrazovanju sa aspekta planiranja kadrova? Naravno da ne. Pre par nedelja, pravi šok. Medicinski fakultet u Nišu podelio 500 diploma. Ej ljudi moji, pa gde su medicinski fakulteti u Beogradu i Novom Sadu, zatim Kragujevcu. Pa mi možemo da izvozimo lekare vozovima. Ovo je ogromna obmana tih mladih  i sposobnih ljudi. Pitam se koliko jedan Nemačka godišnje proizvede lekara. Ne bi me začudilo da je taj broj manji ili jednak broju u Srbiji.

Da li je SPS zaslužio da vodi ovaj resor. Pa, ne znam šta da kažem. Imali su oni elitne porfesore, al ta partija nema kapaciteta, a ni moralnog prava da vodi politiku obrazovanja.

Skoro u Nišu, primer za vrhunski Ginisov rekord u Nepotizmu. Dekan zaposlio celu familiju i još kaže na vestima, da ima neverovatne rezultate. Da li postoji sistemski način za borbu protiv nepotizma u obrazovanju? Kako zadržati najbolje, a ne podobde.

Ovo je iskonski problem i on leži u medjunarodnim komisijama za sertifikaciju, analizu, hjuman resor aktivnosti i slično. Mi moramo angažovati respaktabilne strane agencije da malo proseju žito od kukolja, jer mi kakvi smo, ni to ne umemo. A i bilo bi opasno, ako sami ovo radimo!

Pa mislite o ovome!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Radi sigurnosti: *