Mobilni telefoni u procesu nastave

Ako se setimo kraja devedesetih, najpre su popularni učenici imali telefone, pa tek onda profesori. Bilo je situacija kada i više od polovine učenika ima svoj telefon, a profesor ne. Sa približavanjem trenutku pisanja teksta, telefoni, a sada i tableti su silazili sve više među mlađom populacijom učenika, pa danas  mobilni je praktično postao standard i među prvacima.

Ako posmatramo tehniku sa stanovišta etika ona je uvek neutralna. Konkrentno, mobilni telefoni mogu biti korišćeni u krajnje negativne namere, za dojavu, došaptavanje, nelegalno deljenje znanja, ali i krajnje pozitivno.

Mobilni telefoni
Mobilni telefoni,

Izvor fotografije: http://www.elektrashop.rs/

U ovom postu nekoliko situacija gde mobilni može biti krajnje koristan.

1. Na polju matematike. Devedesetih godina kalkulator koji ima logaritamski i eksponencijalni račun koštao je stvarno mnogo. Danas ovo je opcija skoro svakog smart phona, pa pravim matematičatima može biti itekako koristan.

2. Online rezervoar znanja. Na svakom času preko mobilnog interneta može se potražiti aktuelna informacija na internetu i podeliti sa ostalim učenicima. Takođe, sve zanimljive podatke tokom izučavanja nekog problema mogu se držati online, pa pristup istim se desi u tren oka.

3. Ako profesori društvenih predmeta mislite da im mobilni ne mogu pomoći varaju se. Google prevodioc, Google Earth, Mape, sve su u osnovi učila koja itekako doprinose procesu realnog rezonovanja ako im se pristupi na prvi način.

4. Na polju informatike i računarstva mogućnosti su mnogobrojne. Programi za razne aplikacije, importeri, pa čak i razvoj video igrica su odličan poligon za učenje ovih veština.

5. Kad je u pitanju fizika, konevertori koji pretvaraju inče u metre, stope u centimetre, libre u kilograme, a milje u kilometre su dragoceni.

6. Mogućnosti korišćenja mobilnog na studijama su ogromne. Od čekiranja, praćena real time rezultata, interakcije preko socijalnih mreža i grupa sa profesorima svih univerziteta, participacije na stručnim forumima i blogovima i td.

Sve u svemu, kao što smo reki moralna dimenzije tehnike je uvek neutralna. Na profesorima je da se prilagode tehnološkom trenutku i da upotrebe najnovije gadžete za edukaciju. Kao i uvek, oni sa vizijom prihvatiće i obogadiće svoj predmet, a većina njih … stagniraće kao i obično.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Radi sigurnosti: *