Mlečni zubi kod dece – najbitnije stavke za svakog roditelja

Primarni zubi ili mlečni zubi počinju da izbijaju kroz desni sa oko 6 meseci starosti. Obično prvo izbiju dva donja centralna sekutića, a ubrzo zatim i gornja dva centralna sekutića. Nakon toga, zubići nastavljaju sa nicanjem, obično u paru, jedan sa svake strane gornje ili donje vilice. Kompletan set primarnih zuba u ustima, izniknu u vremenu između dve i po i tri godine, i tu su do 6 ili 7 godina starosti.

Pranje zuba kod dece

Dešava se da đačići prvačići dolaze sa mlečnim zubićima.

Zubi se pojavljuju sledećim redom: primarni centralni sekutići, zatim bočni sekutići, prvi molari, očnjaci i najzad drugi molari, ukupno 20 osnovnih zuba, 10 zuba u gornjoj i 10 u donjoj vilici. Još jedna činjenica vezana za nicanje zuba je da svakih šest meseci života, otprilike izbije 4 zuba. Devojčicama obično ranije niknu zubi. Donji najčešće izbiju prvi. Zubi u obe vilice obično izbijaju u parovima, jedan sa desne i jedan sa leve strane. Primarni zubi su manjih dimenzija i belji u odnosu na stalne zube.

Nakon četvrte godine, vilica i kosti lica deteta počinju da rastu, stvarajući prostor između primarnih zuba. To je prirodni proces koji obezbeđuje potreban prostor za veće stalne zube koji će se pojaviti. Između šeste i dvanaeste godine, u vilici se nalaze mešano, i osnovni kao i stalni zubi. Dakle, oko šeste godine, deca počinju da gube svoje primarne zube. Koreni polako slabe, i zub ispadne. U redu je da deca mrdaju svoje zube ukoliko su rasklaćeni. Ali nije u redu da upotrebe silu da bi izvadili zub koji nije spreman da izađe. Kada zub izlazi u pravom trenutku, biće vrlo malo krvarenja. Takođe, normalno je da su stalni zubi žući u odnosu na mlečne.

Zašto je važno brinuti o mlečnim zubima?

 

Iako je tačno da su mlečni zubi u ustima samo kratak vremenski period, oni igraju ključnu ulogu.

– čuvaju prostor za stalne zube
– učestvuju u normalnom i lepom izgledu deteta
– pomažu u razvoju normalnog govora
– pomažu održavanje normalne ishrane (zubi koji nedostaju i raspali zubi otežavaju žvakanje, i uzrokuju odbijanje hrane od strane deteta)
– omogućuju zdrav start stalnim zubima (karijes i infekcije kod mlečnih zuba mogu dovesti do oštećenja stalnih zuba ispod njih)

Kako je nicanje prvih zuba između šest meseci i godine dana, do prve godine se preporučuje i prva poseta specijalisti dečje stomatologijde, kako zbog pregleda zuba i desni tako i radi neke konsultacije u vezi pranja zuba, sisanja palca ili neke druge dileme.

Važno je odvesti dete kod zubara što je pre moguće i iz razloga da bi se ono naviklo na zvukove, mirise i okolinu u stomatološkoj ordinaciji i da ih pripremi decu za naredne posete.

Što ranije krenete, deca će biti opuštenija.

Deca mogu da osete strah i nervozu kod svojih roditelja, tako da je važno ne dozvoliti detetu osećaj da je poseta stomatologu nešto što bi trebalo da ga brine. Dajte podršku svom detetu ako mora da ima bilo kakvi stomatološki tretman. Ako i sami imate strah od odlaska kod zubara, ne dozvolite da vaše dete čuje priču o tome.

Kada bebi izbijaju zubi, ona može postati nervozna, besna i razdražljiva, gubi apetit ili balavi više nego obično. Dijareja, osip i groznica nisu normalni za nicanje zuba, u tom slučaju treba se javiti lekaru.

Bebe, kao što smo naveli, postaju osetljive zbog neprijatnosti u ustima kada njihovi zubi seku desni da bi probili. Nežno trljanje desni deteta čistim prstom ili mokrom gazom može da ublaži bol. Čista glodalica takođe može biti od pomoći.

Kada niknu prvi zubići, čistite ih koristeći četkicu za decu i pastu sa fluorom u iznosu ne većem od veličine zrna pirinča. Čišćenje zuba vašeg deteta trebalo bi da bude deo njihove svakodnevne higijene. Ako naučite dete da od malih nogu dobro neguje svoje zube, to će zaštititi njihove zube decenijama koje dolaze. 20 osnovnih zuba bebi su već prisutni u vilici na rođenju.

Dok dete ne odraste dovoljno veliko da može samo sebi na pravilan način da opere zube, roditeljska dužnost je da dva puta dnevno operu zubiće mekanom četkicom adekvatnom u odnosu na uzrast i pastom sa fluorom veličine graška. Već kada dete ima dva zubića, trebalo bi prostor između njih čistiti koncem svakodnevno. Ne zaboravite da operete laganim pokretima i iza zuba i desni.

Najbitnije je oprati detetu zube pre odlaska na spavanje

Možda će vam biti lakše da stojite ili sedite iza vašeg deteta, držeći njegovu bradu u ruci tako da možete lakše prići gornjim i donjim zubima. Nakon tri godine naučiti dete pravilnom upotrebom četkice i paste, nadgledajte ga (negde do sedme godine) i pomognite mu da krene u samostalnu higijenu usta i zuba. Postarajte se i da dete nauči da ispere usta nakon pranja, odnosno ne dozvolite mu da guta pastu. I ne zaboravite da podstaknete svoje dete, pohvala će često dati rezultate. Treba imati na umu i da su sva deca različita i da se razvijaju sopstvenim tempom, tako i veštinu samostalnog pranja zuba stiču u različito vreme.

Kako odabrati četkicu i pastu za decu?

Postoji mnogo različitih vrsta dečije četkice za zube, uključujući jarko obojene, neke koje menjaju boju, one sa njihovim omiljenim likovima iz crtanih filmova na dršci, zatim neke sa tajmerom, itd. Sve ovo podstiče decu da peru zube. Međutim, najvažnija stvar je da se koristi četkica sa što manjom glavom i što mekših vlakana, koja odgovara uzrastu deteta. Korišćenje električne četkice za zube može pomoći da pranje bude zabavnije. Izbor je na vama i na detetu. Proverite dalje da li pranje zuba traje dovoljno vremena.

Ako nega zuba ipak nije bila adekvatna, ili ukoliko se ipak provukla neka bolest zuba, može se javiti neprijatna zubobolja. Zubobolja je bolna i uznemiravajuća, posebno kod dece, a glavni uzrok je karijes. Javlja se zbog prevelike količine šećera koju deca unose, previše često, u hrani. Međutim, glavni uzrok propadanju zuba kod dece često i nije sama količina šećera ili kiseline u ishrani, već previše česti obroci i užine. Ako dete češće uzima slatku ili kiselu hranu ili pića, veća je verovatnoća da će dobiti karijes.

Važno je ne grickati između obroka.

Užine bi trebalo da budu neko voće ili povrće. Nemojte davati piće koje sadrži šećer, uključujući i voćne sokove, između obroka. Dajte im umesto toga vodu ili mleko. Bebama ne dodavati šećer u pićima, ili u hrani kada se upoznaju sa čvrtom hranom.

Čitajte aktuelnu literaturu, knjiga Porcija zdravlja je odlična.

Takođe treba napomenuti da neka hrana za bebe sadrži i previše šećera. Pokušajte da proverite listu sastojaka. Što je šećer viši na listi to je veća i njegova količina u proizvodu. Generalno sve što se završava na –oza je šećer, npr. fruktoza, glukoza, laktoza ili saharoza.

Temeljno pranje pred spavanje i jednom u toku dana, pomoći će da se spreči propadanje zuba.

I na kraju, ne zaboravite da krenete na redovne stomatološke preglede najkasnije oko prvog rođendana deteta i tako osigurate lep osmeh!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Radi sigurnosti: *