Knjiga, kao najlepši poklon koji širi horizonte

Čitanje predstavlja odličan način za opuštanje ili novi povod za razmišljanje, pa su zato knjige za svakoga nezamenljiv prijatelj. Knjige su nekada vredele čitavo bogatstvo i nudile su ulaženje u zanimljivu priču, rezervisanu samo za viši sloj, a danas su dostupne svima nama sa tvrdim povezom ili kao izuzetno povoljna džepna izdanja. Možda želite nekome da poklonite knjigu, ali ne znate koja bi mu odgovarala? U ovom članku možete da pronađete korisne savete o izboru knjige vezane za ličnost darodavca. 😉

Knjiga

Te lude godine

Jednostavno objašnjenje: Lude godine delimo na dečije i pubertetske. 🙂 Starosna grupa mladih do 18 godina, često spada pod primaoce, kojima je nateže da izaberemo odgovarajuću knjigu koj aće ih uzbuditi i istovremeno usmeriti na pravi put. Dete do 10 godina starosti možeš najlakše da obraduješ s knjigom koja mu nudi nova znanja u obliku enciklopedije ili udžebenika, s bojankom ili knjigom s nalepnicama koje podstiču njegovu kreativnost, ili uz uzbudljiv dečiji roman.

Tinejdžeri su nešto specifičniji prilikom izbora knjige. Tipične devojke će biti pune entuzijazma prema tinejdžerskim junacima u romanima s kojima mogu da se identifikuju, dečaci sa krimićima i naučnom fantastikom, ali će ih takođe interesovati i stručna literatura i tinejdžerske enciklopedije na temu odrastanja i seksualne zrelosti.

Naučni gikovi i teorija prostora

Šta da biramo za neke zahtevnije čitaoce? Izbor je ovde takođe raznovrsan, naučne teme su pokrivene različitim oblastima kao što su astronomija, istorija, robotika, računarstvo i mnoge druge. Tvog prijatelja možda interesuje teorija relativiteta? Možda je biološki entuzijasta i zainteresovan za sve što se tiče evolucije? Možda je jednostavno najbolje kupiti biografiju poznatih naučnika i uspešnih biznismena?

Ako ne znate previše o ovim oblastima, ovde možete da pronađete preporuke za najbolje naučno popularne knjige:

http://www.svetnauke.org/465-naucno-popularne-i-sf-knjige-moj-izbor

Produhovljeni u pohodu

Duhovna literatura predstavlja mnogo više od samopomoći i uvoda u religiju. Bazira se na osnovnim konceptima života, omogućava nam lični razvoj, razumevanje naših psihofizičkih reakcija, upoznaje nas sa samoisceljenjem, meditacijom, psihoterapijom ili nas generalno uvodi u svet ezoterije.

Mnogi čitaoci duhovne literature to definišu kao lek koji smiruje stres, vodi nas do postavljenih ciljeva, podiže nam svest da smo integralni deo celine i da sami kreiramo svoj život.

MacGyver mi reče

Želiš da pokloniš knjigu koju primalac neće samo jednom pročitati i zaboraviti na nju? Tražiš knjigu za kreativnu osobu koja voli kuvanje, slikanje, šivenje, pravljenje nameštaja ili mrzi da čeka majstore, već više voli da uradi sam sve što može da se popravi? U takvom slučaju idealan poklon je profesionalni priručnik za slikarstvo, baštenska knjiga, knjiga o tome kako vršiti popravke u kući, ali naravno ne bi trebalo da nedostaje ni kuvara sa ukusnim i slatkim receptima. Ukoliko primalac uskoro ide na put, idealan poklon je i turistički vodič.

Knjiga

Za romantične duše

Ljubavni romani i erotska proza predstavljaju idealno lagano štivo tokom praznika i pretežno spadaju u žensku literaturu. Često se romantična literatura smatra manje vrednom, iako ima vrednih pisaca i dela koja predstavljaju večni klasik.

Ako kupuješ poklon za romantičnu dušu koja većinu vremena provodi među knjigama, uvijena u ćebe i sa omiljenim toplim napitkom, onda imaš svakako izbor među dobrim knjigama. Izbor će biti još jednostavniji ako pitate prodavca za mišljenje, čitate neki forum, posetite sajam knjiga ili pregledate listu uspešnih naslova iz prethodnih godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Radi sigurnosti: *