Je l’ treba i venčanicu da mi odabere neko drugi?

Venčanje, vencanice i obrazovanje? Kakve to veze ima jedno sa drugim? Na prvi pogled bi se reklo da nema, ali samo na prvi pogled, jer ko bi rekao da će jedna od profesija koja je već dugo aktuelna na anglosaksonskom području postati popularna i kod nas? Reč je o profesiji wedding planner tj. organizator venčanja.

Naravno, dobre profesije nema bez dobre edukacije.

U poslednje vreme, morate se složiti da dosta slušamo o savremenim kursevima, kao i agencijama koje se bave organizacijom i pripremom za vaše venčanje. Izgleda da je to postala neka sasvim nova nauka.

Dobar izbor venčanice
Dobar izbor venčanice

Zar treba da mi neko izabere odelo ili venčanicu!? Da li ćemo u budućnosti našoj deci savetovati da se umesto gimnazije ili neke stručne škole opredele za ovaj savremeni i jako isplativ kurs?

Venčanje je romantičan čin i jedan od najbitnijih događaja u našem životu. Na dan venčanja okupimo svoje prijatelje i svi zajedno uz pesmu i provod proslavimo ulazak u jedan, novi zajednički život. Naravno to su sve one lepe strane koje venčanje nosi, izbor venčanice, odela, burmi, ali retko kad se zapitamo koliko zapravo košta jedno venčanje.

Pe, evo odgovora. Prosečno venčanje u Srbiji košta od skromnih 5000 evra, do nekih 10 000 evra. Za taj novac potrebno je ugovoriti restoran, gde u proseku bude 150-200 gostiju, dekoraciju, muziku ,pronaći i izabrati savršenu venčanicu, odelo, obuću, naravno i burme, zakazati venčanje kod matičara, u crkvi, rezervisati fotografa i na kraju odabrati savršenu mladenačku tortu. Da li nam je pored svih ovih troškova potrebno da svoj novac dajemo i organizatoru venčanja?


Da bi ste se odlučili za restoran neophodno je da vam se dopada ambijent, usluga, hrana. Naravno i cena. Cene menija koje nude restorani za venčanje su različite, zavisno od izbora hrane, kao i samog restorana. Kreću se od minimalnih 15-20 evra, pa šak i do 65-75 evra po osobi koliko košta menu u Hajatu.

Muzika- drugi po veličini trošak. Preosečan bend se kreće oko nekih 1000 evra, dok oni popularniji izvođači imaju, naravno i veću cenu.

Venčanica – definitivno najbitnija stvar za mladu. Venčanice su različitih cena, iznajmljivanje venčanice se kreće od 300- 700 evra. Naravno pri odabiru venčanice, cenu određuje kolekcija, kao i to da li su venčanice iz ove ili nekih ranijih sezona. Cena venčanice je naravni i veća ukoliko ste baš Vi prva mlada koja nosi tu venčanicu. Različiti saloni venčanica vam uz venčanice nude i prateću opremu, sigurno je i to detalj koji određuje cenu venčanice.

Kada su u pitanju odelo, šminka, frizura, obuća možda i nisu mnogo jeftiniji od venčanice, ali je mnogo lakše odlučiti se za model.

U zavisnosti da li želite i građansko i crkveno venčanje, morate odvojiti i različitu svotu novca. Građansko venčanje u Opštini košta nekih 500 dinara, dok se dolazak matičara na mesto gde ste organizovali venčanje tarifira sa nekih 11 000 dinara. Za crkveno venčanje neophodno je izdvojiti simboličnih 10 000 dinara.

Kada odaberete i platite sve ove, moglo bi se reći krupnije stvari, ostaje vam fotograf, kamerman, dekoracija, bidermajer, ukrašavanje auta i naravno sve to ima neku svoju cenu.

Svi ćemo se složiti da venčanje pored para zahteva i veliku organizaciju i angažovanje mladenaca kao i njihovih najbližih. Možda je upravo to razlog zašto su se neki dosetili i napravili taj novi poziv wedding planner.

Da bi olakšali mladencima izbor restorana, venčanice…. i samim tim zaradili finu sumu novca napravljene su pojedine kuće koje se bave organizacijom venčanja. One u programu pored organizacije venčanja imaju i kurs koji se bavi edukacijom, osposobljavanjem i stvaranjem novih organizatora venčanja. Možete se i Vi kao budući mladenci prijaviti i naučiti kako da na najbolji način organizujete svoje venčanje. Ukoliko se odlučite za profesionalnog wedding plannner-a, na vama je da mu saopštite vaš budžet, malo bliže objasnite kakav tip venčanja želite i svu organizaciju možete prepustiti njemu. Budući mladenci će možda biti rasterećeni nekih obaveza koje venčanje nosi sa sobom, ali moraju biti spremni da će ih ta usluga i koštati.

Da li su nam potrebni kursevi da bi smo organizovali venčanje? Da li nam je potrebna osoba koja će organizovati venčanje umesto nas? Možda je to samo jedan novi trend, novi hit, gde je od jednog romantičnog čina napravljena sasvim nova profesija i tzv. nauka- kako organizovati venčanje.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Radi sigurnosti: *