Hajde da se igramo i učimo

djiha-djihaDeca imaju slobodno vreme, otvorena čula i um bez predznanja i predrasuda. Poznato je da njihova usta ne lažu. Igra je njihova zemlja po kojoj se kreću, u kojoj osvajaju prostore i usvajaju znanja i veštine. Deca obraćaju pažnju na nove, zanimljive, zabavne i neobične ljude i stvari i njihove osobine. Upijaju utiske i grade svoje svetove.

Svako od nas je nekada pod zracima prolećnog sunca, prošao pored parka ili školskog dvorišta iz koga je čuo dečju graju, zastao i preplavila ga je nostalgija za tim proteklim vremenom kada je sve bilo moguće. Onda je ubrzao korak i vratio se opterećenjima i brigama svakodnevice u ovom jedinom svetu za odrasle.

Ako ste roditelj, radite sa decom ili idete u posetu kod malih ljudi, poredak ljubavi je jedna totalno zanimljiva stvar, te ne zaboravite da pred vratima nakratko zatvorite oči i prebacite se u svoju Nedođiju.

Kada uđete, ostavite sa kaputom u predsoblju svoje muke i nervoze, a otvorite oči i uši da vidite i čujete šta rade i pričaju mališani. Uđite u njihov svet polako i pridružite im se tako da ne pokvarite igru.

PRVI KONTAKTI U VRTIĆU

Deca su mala i to nije novost, ali ne zaboravite da i vi možete biti mali. Spustite se u čučanj, kako bi dete moglo da vam vidi oči i izraz lica, obratite mu se i nasmešite, ako je raspoloženo zagolicajte ga kao buba koja „lazi“ i već ste u svetu igre, kontakt je uspostavljen. Ali dete se skriva i povlači, pustite ga da vas osmotri, dok razgovarate sa roditeljima, namignite mu povremeno, sakrijte se iza vrata, pa provirite, potražiće vas i igra je otpočela.

Kada postoje mogućnosti u vrtićima i predškolskim ustanovama je najbolje započinjati učenje kroz igru u krugu gde se svi vide i slične su visine, kao što je sedenje na jastucima u turskom sedu. U grupi zatitraju dobre vibracije pevanjem dečjih pesmica, dok odrasli svira neki instrument poput gitare ili daje ritam zvečkama.

Naravno da deca neće dugo mirno da sede, zato treba menjati ritam pesmica, uz neke vesele i brze ustati i zaigrati, pa uz lagane i mirne pesmice ponovo sesti i pustiti decu da se samoinicijativno pridruže.

ARTISTI I MODELI

Kada je kontakt uspostavljen, prihvaćeni ste i postajete model. To ne znači da ćete nositi Šanel i ići po pisti, već da imate mnogo malih imitatora koji sve zapažaju i ponavljaju. Sada možete povesti igru u nekom smeru i krećući se kroz prostor naučiti mališane da se šunjaju tiho ili gaze kao džinovi bučno u čizmama od sedam milja, da puze kao puževi ili skakuću kao zečići, da lete kao laste ili spavaju u pećini kao meda. Naravno da ćete morati da glumite, posebno naglašavate karakteristične pokrete i jednostavnim rečima objašnjavate šta se dešava. Ako želite da učenje kroz igru bude uspešno, ne smete izaći iz uloge!

Od vaše umešnosti i dečje mašte zavisi hoće li vaša grupa postati roj pčelica koje tiho zuje i idu sa cveta na cvet da skupe polen ili mali trutovi koji leže i čekaju da med bude gotov. Da li ćete zujati zastrašujuće kao besni stršljenovi u napadu ili ćete graciozno mahati krilima kao najlepši ukras cveća, leptirovi. Ako mališani prihvate igru mogućnosti za interakciju i učenje su neograničene. Važno je da imate okvirni plan šta želite da uradite i da ga prilagođavate reakcijama i inicijativama dece tokom igre.

RADIONICA 

Radionica je učenje kroz igru, gde nema pogrešnih odgovora, gde nema  glupih pitanja, gde je svačije učešće dobrodošlo. U radionici se drugačije sagledavaju problemi i smišljaju nova rešnja.  Radionica nas ne guši i ne tera, mi idemo svojom voljom sve dalje i dublje i dišemo slobodno. To ne znači da radionica nema nikakva pravila i da vlada haos.

Radionica ima svoje zakonitosti koje ne treba remetiti i svoj duboki smisao koji se ne može isključivo teorijski, intelektualno saznati, već je neophodno praktično iskustvo. Naravno da smo prvo učesnici, učimo, lično stičemo iskustva, uz to se obrazujemo, zajednički procenjujemo radionice u kojima smo učestvovali i predlažemo nove.

I eto vas, posle nekog vremena, baš vi osmišljate i vodite radionicu. Svaka radionica je proces usavršavanja i učenja, kako za učesnike, tako i za voditelja. Uspešna radionica donosi veliko zadovoljstvo i polet svima, a neuspešna puno procenjivanja, razmišljanja, uvidjanja i usavršavanja voditelju.

POGLED NA OGLED

Često ih duhovito zovemo mali kućni ogledi, ali mogu se izvoditi u vrtiću ili školi i veoma su korisni. Uz pravi izbor pomagala čije su osobine već upoznate pre upotrebe, ovakve aktivnostii mogu biti deo veoma uspešnog učenja kroz igru.

Reč je o jednostavnim eksperimentima tokom kojih deca sopstvenim angažovanjem, u bezbednim uslovima, uviđaju kako se odvijaju različite prirodne pojave. Aktivna uloga malog čoveka obezbeđuje bolje pamćenje i usvajanje saznanja. Ako su već imali prilike da vide neke od ovih procesa ili su im odrasli davali usmena objašnjenja i obaveštenja o njima, to ne treba da vas odvrati od izvođenja ogleda. Činjenica da je deci nešto poznato, ne znači da je to i saznato.

DOBA OTKRIĆA

Detinjstvo je doba otkrića.  Ako se problemi postave na odgovarajući način i dovedu na nivo koji deca razumeju, pobudiće im interesovanje, a njihovo aktivno učešće u rešavanju doneće im veliko zadovoljstvo i samopouzdanje. Interakcija tokom rada utiče povoljno na odnose u grupi. Zadovoljstvo im daje motivaciju za dalji rad u kome svaki učesnik traga u svom iskustvu i uobličava rešenja.

Na odraslom leži odgovornost da pronađe pravi način postavljanja pitanja i dobru meru prilagođavanja ličnim osobinama deteta. Veći broj odgovarajućih primera i više mogućih odgovora do kojih mališani dolaze svojim  različitim putevima, ponovo će vam potvrditi da je otkriće prirodni proces učenja, a ne njegov proizvod.

A SAD OPET ISPOČETKA

Igra se nastavlja u beskraj. Na krilima mašte letimo dalje, sve što kažemo i pokažemo jedni drugima obogaćuje i produžava igru, koja raste i razvija se kao i mi u svim pravcima. Naša čula su otvorena, upijamo boje, mirise, zvuke, spoznajemo sve okolo u krug i sebe. Vrtimo se i igramo igru ogledala. Ovde nema greške i ograničenja, ali ima večnog vraćanja, ponavljanja, otvorenih mogućnosti. Igra nas vodi i mi vodimo nju. A sad opet ispočetka…

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Radi sigurnosti: *