Da li smo zaboravili (zašto) da čitamo?

Čitanje
Čitanje

I ponovo smo zatrpani snegom. Pravo vreme da posle posla ostanemo kod kuće, skuvamo šolju čaja i vratimo se – knjigama! Pored TV-a, interneta, sve napornije svakodnevice, koja sve manje vremena i prostora ostavlja čitanju, i dalje postoje mnogi koji će se najčešće i najlakše latiti knjige i uživati u svim njenim čarima. Možda su to i jedini preostali mislioci današnjice? A koje su prednosti čitanja, možda smo zaboravili?

Toliko toga može da se dobije od tih malih prijatelja. Kad malo bolje razmislim, možda su jedino još u knjigama i zapisane sve mudrosti koje su proizišle iz umova najvećih genija iz prošlosti. Kad samo pomislim na mogućnost druženja sa svima njima – pa to je pravo blago!

Gde još nego u knjigama možemo izraziti lepotu ljudskog duha? Kako prenosimo svojoj deci dubokoumnost koja je zapisana kroz vekove? Šta nas inspiriše, motiviše i daje nam volju za životom onda kada nam kolotečina svakodnevice iscedi i poslednju kap energije? Upravo su dobre knjige te koje nas vraćaju humanosti, duhovnosti, mudrosti i dobroti.

Zašto postoji potreba za čitanjem? Mnogi psiholozi kažu da je to zbog toga što smo izgubljeni u ovom velikom i surovom svetu i zato što tražimo utočište, sklonište, dom. Čitamo zato što smo usamljeni i potrebno nam je društvo. Čitamo zato što u našem postojanju ima tako malo magije, čuda, herojstva, smeha ili pravde. I zato što hoćemo da učimo iz tuđih grešaka. Zato što nekad ne vidimo put iz magle naših promašenih izbora, a knjiga nam pokaže svetlo na kraju tunela. Čitamo da bismo verovali – da će stvari biti bolje, da prava ljubav postoji, da dobro pobeđuje zlo, da postoji i tužan kraj, i osveta, i smrt, nažalost. I kako da se suočimo sa gubicima dragih osoba. I kako da preživimo. I kako da ustanemo kada padnemo.

A najbitnije od svega, knjige nam postavljaju egzistencijalna pitanja – ko smo, zašto smo tu gde jesmo, kuda stremimo, da li smo srećni, šta je smisao svega? Često zaboravimo da zastanemo i razmislimo o nama samima. Zato su tu knjige da nas podsete. Da ne zaboravimo zašto postojimo. I kuda smo pošli. I gde treba da stignemo.