Bolonja i Padova za jesenje putovanje

Od usvajanja Bolonjske dekleracije ni jedan grad nije tako vezan za obrazovanje kao Bolonja, pa u narednom tekstu nekoliko osnovnih činjenica ako ove jeseni inspiraciju potražite put Italije.

Bolonja je glavni grad regije Emilija-Romanja, u severnoj Italiji. Od antičkih vremena ovo je bila jedna od najplodnijih oblasti u kojoj se uzgajala pšenica i dobijalo mleko i poznata je po hrani i vinu. Ovde je osnovan najstariji evropski univerzitet 1088. godine, kada je Bolonja bila bogata, nezavisna opština. Da bi jedna drugu nadmašile, svaka porodica bi gradila tvrđavu sebi u čast. Nekada je bilo 170 tvrđava, a danas ih ima samo nekoliko.

Dve tvrđave koje se uzdižu iznad Pjaca di Porta Ravenjana dobro su poznate znamenitosti. Opasno se naginjući na stranu, obe su uspevale stotinama godina da se odupru sili zemljine teže. Tvrđava Garizenda je visoka 49 m, ali je prvobitno bila znatno viša. Na žalost, porodica Garizenda se nije mnogo zanimala za temelje svoje tvrđave – oni su hteli da nadmaše tvrđavu svojih suseda, porodice Azineli, koja je bila visoka zapanjujućih 97 m. Garizenda se naginje 3,2 m u odnosu na vertikalan položaj i davne 1360. godine skinuta je njena gornja polovina, jer se smatralo da je opasna. Do današnjeg dana je još uvek zatvorena za javnost.

Tvrđava Azineli je takođe nagnuta, mada ne toliko kao prethodna. Završena je 1119. godine i ima 498 stepenika kojima se možete popeti  da biste oduševljeni posmatrali prelepe crvene krovove grada i bujnu prirodu u pozadini. Kad je dan vedar možete da vidite čak do jadranskog mora i Alpa.
Istorijski centar Bolonje je prelep i tu su najpoznatije crkva San Domeniko, u kojoj se nalazi oltar sveca, koji je izradio Nikola Pizano, kao i neke ranije skulpture Mikelanđela.

Znamenitsti padove

Padova se nalazi 37 km zapadno od Venecije, na reci Brenti. Grad je na tom mestu postojao i pre rimskog doba, ali je srednji vek bio doba njegove slave. Univerzitet je osnovan 1222. godine i drugi je po starosti u Italiji, i u njemu se nalaze figure mnogih počasnih ličnosti, kao što su Galilej, Petrarka i Dante, koji su bili i njihovi profesori i bivši studenti.

Moderna Padova je živahan grad, a njen prelep srednjovekovni centar okružen je urbanom arhitekturom. U centru se nalazi ogromno blago – Kapela del Arena. Enriko Skrovenji je, strahujući za dušu svog oca, koji je bio zelenaš, iskoristio njegov nepošteno stečen novac da sagradi ovu kapelu, posvećenu devici Mariji. Godine 1305. zaposlio je Đota da nacrta nekoliko freski na zidovima i rezultat je bio izvanredan. Bila je to ilustracija života Isusa Hrista i njegove majke. Jedna od najpoznatijih slika je Judin poljubac, a serija se završava Poslednjom večerom. Posetioci treba da obave rezervaciju najmanje jedan dan unapred pre posete Kapeli del Arena i u njoj mogu ostati samo 15 minuta. Međutim, to je jedno iskustvo koje ne smete da propustite.
Druga zanimljiva znamenitost ja bazilika u kojoj se nalazi umetnički bogat oltar svetog Antonija. Napolju se nalazi ogromna Donatelova bronzana statua konjanika Gvatemale, venecijanskog generala Erazma da Narnija.
U istorijskom centru se nalaze ostale zanimljivosti, ali i jedna koja je doživela tragičnu sudbinu – Crkva isposnika (Chiesa degli Eremitani), sagrađena u XIV veku. Crkva je bila puna sjajnih freski Mantenje, od kojih je većina uništena tokom Drugog svetskog rata. Međutim, u centru se nalaze i prelepe paladijske vile, a neke od njih možete i posetiti.

Konkretan aranžman možete pogledati na sajtu Mitos Travela u rubrici putovanja http://mitos-travel.com/Putovanja/.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Radi sigurnosti: *